Heavy Metal

Heavy metal on yleisnimitys raskaalle, sähkökitaravetoiselle musiikille, jonka juuret juontavat Iso-Britanniaan 1960-luvulle. Sen edelläkävijöitä olivat Led Zeppelin, Deep Purple ja Black Sabbath, jotka ovat edelleen kenties tunnetuimmat heavy metal -bändit, ja joiden vaikutus rokin ja metallin myöhempään kehitykseen on ollut valtava.

Heavy metallin tunnistaa monesta elementistä. Sointukulut ovat yleensä blues-pohjaisia, samoin kitarariffit. Sähkökitaroita on usein kaksi, rytmi- ja soolokitara, ja niiden soundi on raskas ja säröinen. Klassisessa heavy metallissa tempo vaihtelee keskinopean ja hitaan välillä. Black Sabbath erikoistui hitaaseen, junnaavaan rytmiin, josta parhaana esimerkkinä on heidän ensimmäisen albuminsa ensimmäinen biisi Black Sabbath. Black Sabbathin esimerkki on luonut sellaisia tyylisuuntia kuten doom ja sludge, ja yleensäkin Sabbathin soundin raskaus ja blues-skaalan hyväksikäyttäminen kuulostamatta bluesilta ovat olleet todella tärkeitä myöhemmissä tyyleissä, kuten esimerkiksi grungessa ja stoner rockissa sekä stoner metallissa.

Deep Purple oli ensimmäinen bändi, joka teki tunnetuksi äärimmäisen nopean, virtuoosimaisen soittamisen. Siitä parhaita esimerkkejä ovat heidän biisinsä Speed King ja Highway Star. Oopperatyyliä jäljittelevät lauluvokaalit ja nopeat kappaleet ovat sittemmin olleet klassisia elementtejä heavy metallissa, joihin nojaavat esimerkiksi Judas Priest ja Iron Maiden, molemmat englantilaisia bändejä nekin. Judas Priest, Iron Maiden ja Motörhead edustavat “brittiläisen heavy metallin uutta aaltoa”. Nämä kolme bändiä saivat alkunsa 1970-luvulla, ja vaikuttivat suuresti 1980-luvun uusiin tyyleihin.

Musiikillisten tunnusmerkkien lisäksi heavy metal erottuu muista tyyleistä soittajien ulkoasun, sanoitusten ja levyjen kansitaiteen ansiosta. Heavy metallin teemat, kuten saatananpalvonta, kuolema, demonit, pahuus, mielisairaus sopivat etenkin sen musiikin raskaimpiin muotoihin, ja näihin teemoihin etenkin Black Sabbath nojasi voimakkaasti. Black Sabbathin soittajat mukautuivat rooleihinsa pukeutuen tummiin vaatteisiin, ja kasvattaen hiuksensa, kuten siihen aikaan oli tapana taiteellisimmissa piireissä. Pitkistä hiuksista tuli jossain vaiheessa melkein pakollista metallia soittaville, ja kun 1990-luvulla pitkät hiukset miehillä vihdoin poistuivat muodista, monet fanit eivät tienneet miten suhtautua kun heidän idolinsa leikkasivat hiuksensa.

Heavy metal ja sen lukuisat alalajit ovat nykyään melkein valtavirran musiikkia, etenkin Suomessa. Perinteisesti heavy metal oli kuitenkin työväenluokan musiikkia, osaksi varmaan siksi että ensimmäisten suurten heavy metal -bändien jäsenet tulivat työväenluokkaisista taustoista. Heavy metallin luokkatietoisuudesta on kirjoitettu jopa akateemisia artikkeleita, ja musiikkityylinä se lienee yksi harvoista, jolla on jonkinlaista luokkasidonnaisuutta. Tämä näkyy myös siinä mielessä, että heavy metallia usein halveksutaan keskiluokkaisemmissa piireissä. Tämä ilmenee hyvin New York Timesin artikkelista:https://www.nytimes.com/1991/05/12/arts/heavy-metal-mania-it-s-more-than-music.html 1990-luvulta jossa selvästi vastenmielisyyttä kokeva journalisti kuvailee metallifaneja jonkin sortin autoa rassaaviksi, seksistisiksi idiooteiksi (tai säälittäviksi bändäreiksi, kun kyseessä on naispuoliset fanit).

Mitä jos haaveissasi on sitten soittaa heavy metal -bändissä? Ensinnäkin kannattaa investoida hyviin soittokamoihin. Esimerkiksi sähkökitaroissa on suuria eroja halpojen ja kalliimpien mallien välillä, ja on suositeltavaa ostaa hyvä kitara vaikka olisit aloittelija. Hyvää kitaraa on helpompi soittaa, ja jos siitä jonain päivänä haluaa eroon, käytetyn laatukitaran saa myytyä hyvään hintaan. Bändissä soittamiseen tarvitsee aluksi rahaa, koska kitara, vahvistin ja pedaali, tai esimerkiksi rumpusetti maksaa aika reippaasti. Pienellä lainalla pääsee alkuun. Parhaan lainan löytää vertailemalla eri yhtiöidä, esimerkiksi Freedomrahoitus.fi -sivun kautta. Sitten vaan etsimään bändikavereita ja harjoittelemaan! Nykyään netissä on paljon foorumeita, joissa joka tason muusikot etsivät toisiaan perustaakseen bändejä. Ja soittamaan oppii vain soittamalla, joten jos olet täysi aloittelija, hakeudu bändiin jossa muutkin vasta opettelevat soittamaan. Musiikin saa kuulostamaan heavyltä, kunhan valitsee oikean soundin ja rytmin, ja pitäytyy blues-asteikossa!