Heavy metal kitaravahvistimet

 

Kun puhutaan rock musiikista tai heavy metallista, on tietysti vaikea sivuuttaa Marshall vahvistimia. Legendaarinen brittivahvistin, jonka käyttäjäkunta on äärimmäisen laaja. Monet Marshallin vahvistimista ovat nykymittapuulla hieman kesyn kuuloisia, mutta silti monet kitaristit vannovat Marshallin JCM800 tai JCM900 sarjojen vahvistimien nimeen. Näistä JCM800 on tunnetumpi ja metallimusiikissa ehkä tämän vahvistinmallin tunnetuimpiin käyttäjiin kuuluu Slayerin kitaristikaksikko Jeff Hanneman ja Kerry King.

Monet kitaristit halusivat enemmän säröä ja tukevampaa sointia, kuin mitä Marshall tarjosi. Niinpä he usein veivät Marshallinsa jollekin vahvistinkorjaajalle, jotka muokkasivat eli “modasivat” vahvistimien sointia enemmän kyseistä kitaristia miellyttäväksi. Jotkut kitaristit taas alkoivat työskennellä eri vahvistinvalmistajien kanssa. Esimerkiksi Eddie Van Halenin yhteistyössä Peaveyn kanssa suunnittelema 5150 vahvistin on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen metallimusiikkiin. 5150 ja sen myöhempi version 6505 ovat yhdet eniten käytetyistä vahvistimista metallimusiikkilevyillä.

Soldano valmisti aikanaan SLO100 vahvistimensa Mesa/Boogien Mark II pohjalta. Nykyään taas Soldano on se vahvistin jonka soundia monet valmistajat yrittävät kopioida. Modernissa metallimusiikissa vahvistimet ovat melkein aina joko Soldanon, Mesa/Boogien tai Engl:n valmistamia. Mesa/Boogien Dual Rectifier on 5150:n rinnalla yksi käytetyimmistä vahvistimista metallimusiikkialbumeilla.

Studiossa monet muusikot käyttävät edelleen putkivahvistimia, mutta esiintymistilanteessa monet ovat vaihtaneet jonkinlaiseen mallintavaan systeemiin, kuten esimerksi Fractal Audion AxeFX:n tai Kemperin Profileriin. Putkivahvistimet ovat isoja ja painavia, mallintavat vahvistimet taas kevyitä ja helppoja kuljettaa.