Suomalaisen metallimusiikin nousu maailmanmaineeseen

 

Suomalaiset metallibändit alkoivat herättää kansainvälistä kiinnostusta 1990-luvun alkupuolella. Ensimmäiset bändit jotka alkoivat kiertää ulkomailla olivat Amorphis ja Sentenced. Myös Stratovarius kiersi ympäri maailmaa ja loi uraa Suomen ulkopuolella. Näistä kolmesta pioneerista Stratovarius saavutti suurimman kaupallisen menestyksen. Yhtyeen vuonna 1992 julkaisema “Twilight Time” levy saavutti jonkinasteista menestystä Japanissa ja varsinkin yhtyeen kappale “Hands of Time” nautti Japanissa suosiota. Suomessa bändiä ei vielä tässä vaiheessa hirveästi noteraattu musiikkilehdistöä lukuunottamatta. Amorphiksen julkaisu “Tales from the Thousand Lakes”, jonka lyriikat keskittyivät kansalliseepokseemme Kalevalaan, nosti bändin merkittäväksi tekijäksi ja monen melodisen death metal ja folk metal bändin esikuvaksi. Tällä albumilla Amorphis käytti myös ensimmäistä kertaa syntetisaattoreita ja puhtaita lauluja ilmaisussaan.

Sentenced julkaisi kolmannen albuminsa “Amok” vuonna 1995, levyä pidetään bändin kansainvälisenä läpimurtona. Levy myi hyvin ja bändi kiersi euroopassa mm. Tiamatin ja Samaelin kanssa. Vuotta myöhemmin Stratovarius julkaisi “Episode” albumin, jolla bändi esitteli uuden kansainvälisemmän kokoonpanonsa. Levy myi hyvin ja bändin vuotta myöhemmin julkaisema “Visions” levy vain paransi tilannetta entisestään. Visionsia pidetään yhtenä power metallin toisen aallon kulmakivistä.

Amorphis, Sentenced ja Stratovarius kaikki olivat pioneereja, jotka mahdollistivat seuraavan aallon yhtyeiden suurempimittaisen maailmanvalloituksen. HIM, Nightwish, Children of Bodom kaikki nousivat suuremmiksi kuin ensimmäisen aallon bändit, mutta silti ilman pioneereja näiden bändien tie olisi ollut kivisempi.